1. Zsírtalanítás: mi ez és hogyan működik?

A fém alkatrészek és felületek a leggyakrabban zsírtalanított berendezések közé tartoznak az ipari munkahelyeken: a könnyű olajfelhalmozódások eltávolításától a különböző alkatrészeken lerakódott zsírok tisztításáig.

Az összes zsírmaradvány eltávolítása nem egyszerűen alapos tisztítás kérdése, hanem minden egyes olajmolekula elpusztítása.

Ez a kémiai-fizikai folyamat különbözik a normál mosástól és tisztítástól, mivel célja a könnyű vagy nehéz, szintetikus vagy természetes, finomított vagy nyers olajok eltávolítása, így a darab felülete tiszta és szabad marad.

A zsírtalanítás számos folyamatot megelőz, például pácolást, passziválást és polírozást, mert lehetővé teszi a további kezelésekhez egyenletesen előkészített felületet.

A különböző termékek zsírtalanítási eljárásának megválasztását a következő tényezők határozzák meg:

  • Fém típusa: a darabok anyaga lehet vas (különböző széntartalmú acélok), rozsdamentes acél, öntöttvas, alumínium és ötvözetei, réz és ötvözetei (sárgaréz, bronz, nikkelezüst stb.), cinkés ötvözetei és mások.Alumíniumhoz és színesfémekhez enyhén lúgos oldószereket használnak, míg acélhoz és rozsdamentes acélhoz erősebb lúgos oldatok szükségesek.
  • Az eltávolítandó zsír vagy olaj típusa: a zsírok, kenőanyagok és korróziógátló olajok eltávolítása különböző típusú oldószerek és speciális gépek használatával járhat.
  • Szennyezettségi fok: például még mindig lehetnek forgácsok vagy egyéb maradványok a munkadarabon. Emellett egy másik döntő tényező a zsírtalanításhoz rendelkezésre álló technológia és lehetőségek.

A nem megfelelő vagy elégtelen zsírtalanítás korróziós problémákat okozhat egy adott termék későbbi feldolgozása során.

KÉRJEN INGYENES TANÁCSADÁST VAGY FELMÉRÉST.